SKRZYNIA BIEGÓW w Octavii I 1,6 - regulacja nic nie pomaga

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pawelrc
    Classic
    • 2011
    • 5

Zamieszczone przez daroo
    może u ciebie wystarczy 2-3 hamowania i jest ok ale na ogół tak nie jest i trzeba trochę pojeżdzić żeby hamulce zaczeły działać jak należy
    Na ogół tak nie jest? Gdzieś ty się takich bzdur nasłuchał i jeszcze je powtarzasz.
    Widać że nie rozumiesz różnicy między tym kiedy klocki MUSZĄ zacząć hamować (2-3hamowania) a układaniem ich.
    W d.pie mam taki zestaw co przez 500km nie mam hamulca, od tego zależy nie tylko moje życie.
    Założę się że właśnie przez te 500km miałeś normalny hamulec tylko traktowałeś go delikatnie po to by się prawidłowo ułożył.

Tutaj wątek jest o bardzo słabym hamulcu a nie o jego układaniu.
    I jeszcze jedno, skoro mnie zacytowałeś to wskaż mi w którym miejscu pisałem o wymienianiu czegokolwiek
  • keram75
    Classic
    • 2010
    • 18

WItam,
    pewnie temat jest znany, ale nie mogłem znaleźć odpowiedzi więc się Was poradzę.
    Jeżdżę ponad 1,5 roku Octavią 1,6 (kupiłem nówkę) i kilka już razy byłem w serwisie z problemem, że czasem nie chcą wchodzić biegi. Zależnie od tego, jak uda im się przywrócić do stanu zerowego, nie wchodzi albo 2, albo np. 3 i 5, naprawdę różnie, już nawet nie pamiętam wszystkiego.
    Macie na to receptę, aby zakończyć problem? Najchętniej rozwaliłbym tę skrzynię, żeby mi nową wsadzili, póki jest ważna jeszcze gwarancja

W serwisie mówią, że ustawili do stanu zerowego i powinno być dobrze, a wymienić nie mogą, bo problem dotyczy większości aut i to wszystko, co mogą zrobić. Serwis oczywiście Wimar.
    Octavia Tour 1,6 102KM LPG Landirenzo

Komentarz

• bedzyn
      Drive
      • 2009
      • 93

U mnie najczęściej jest problem z jedynką i czwórką. Pytałem w serwisie. Powiedzieli, że TTTM i nic sie z tym nie da zrobić.
      Skoda 105S ->EX, CC700 ->EX, Skoda Felicia 1,3MPI ->EX, Skoda Octavia I More Sport
      www.octavia-bedzyna.blog.pl

Komentarz

• zpluta
        L&K
        • 2008
        • 1194

Mnie ciągle wkurza dwójka ale powoli zaczynam się przyzwyczajać ...
        :

Komentarz

• keram75
          Classic
          • 2010
          • 18

O Toyotach wadliwych tak głośno, a wiecie co znaczy, jak przy wyprzedzaniu nadjeżdża ciężarówa z naprzeciwka, a bieg przy chęci redukcji nie wchodzi?
          Żenada z tymi skrzyniami.

Komentarz

• meesha
            Ambiente
            • 2009
            • 145

U mnie ostatnio dziwnie gra dwójka - wchodzi ok, ale czasem coś tam głęboko zarąbiście zazgrzyta. Wg ASO wszystko ok. No nic, gwara jest, sprawa zgłoszona, tylko czekać aż się rozpruje i może wstawią nową.

Aha, najlepsze jest tłumaczenie "zjawiska" - wg ASO za wysoko ustawiam sobie podłokietnik (fabryczny żeby było śmieszniej) i nieprecyzyjnie wbijam bieg :|

Oczywiście zgrzyta nawet jak podłokietnik mam podniesiony (a miałem często tej zimy, z uwagi na ręczny), no ale już nie chciałem panów w ASO dołować.

Komentarz

• ruwado
              RS
              • 2009
              • 14916
              • Octavia IV (NX3)

U nie (4,5 roku i 102.000 km) czasami ciężko wchodzi jedynka. Ale jeździ tak od początku.
              pozdrawiam - Darek
              ​​

Komentarz

• bedzyn
                Drive
                • 2009
                • 93

To tak, jedynka, jak próbuje wrzucić z luzu, albo redukuję z wyższego. Albo po prostu nie wchodzi, albo musze na dwa razy. A czwórka najczęściej, jak przy niskiej prędkości chcę sobie wrzucić (tak około 50km/h) wtedy wchodzi tak jakby do połowy... muszę wyrzucić i wsadzić jeszcze raz. Oprócz jedynki wszystkie biegi wchodzą dobrze przy redukowaniu z wyższego na niższy. Chyba, że wsadzam je tak mocno, lub przy takich obrotach, że synchronizatory nie mają wyjścia. Może problem jest przy niskich prędkościach obrotowych silnika (bez sensu, bo wysprzęglony), lub niskich prędkościach samochodu i w miarę wysokich biegach... sam nie wiem.
                Skoda 105S ->EX, CC700 ->EX, Skoda Felicia 1,3MPI ->EX, Skoda Octavia I More Sport
                www.octavia-bedzyna.blog.pl

Komentarz

• meesha
                  Ambiente
                  • 2009
                  • 145

Czwórkę też muszę czasem dobić. Potrafi nie wejść. Szczególnie wkurzające w trasie jak wyprzedzam, 120 na budziku, na obrotomierzu konczy sie skala, i trzeba skorzystać z pomocy 4 biegu. Ten bieg już z przyzwyczajenia wbijam z całej siły, reszta wchodzi u mnie gładko (no czasem wspomniane efekty dźwiękowe na 2).

Wcześniej jeździłem sienolotem, tam było średnio precyzyjnie, myślałem że gorzej być nie może :lol:

Komentarz

• tomwawa
                    Ambiente
                    • 2010
                    • 186

To już wiem że to u mnie przy najmniej jest standardowe. U mnie problem ale nie wielki sprawia dwójka.
                    WT 45581Ciemnozielona Skoda Octvia I Sprzedana
                    WT 514** Srebrny VW Sharan

Komentarz

• keram75
                      Classic
                      • 2010
                      • 18

W sienolocie problem sie skonczyl, jak mi mechanik dopchał troche smaru do skrzyni. Tu (w Skodzie) nikt o tym nie wspomina.
                      Czyli widze, że sposobów na rozwiązanie problemu nie ma?

Komentarz

• kecaj
                        RS
                        • 2009
                        • 1511
                        • Superb II (3T4)

Re: SKRZYNIA BIEGÓW w Octavii I 1,6 - regulacja nic nie poma

Zamieszczone przez keram75
                        WItam,
                        pewnie temat jest znany, ale nie mogłem znaleźć odpowiedzi więc się Was poradzę.
                        Jeżdżę ponad 1,5 roku Octavią 1,6 (kupiłem nówkę) i kilka już razy byłem w serwisie z problemem, że czasem nie chcą wchodzić biegi. Zależnie od tego, jak uda im się przywrócić do stanu zerowego, nie wchodzi albo 2, albo np. 3 i 5, naprawdę różnie, już nawet nie pamiętam wszystkiego.
                        Macie na to receptę, aby zakończyć problem? Najchętniej rozwaliłbym tę skrzynię, żeby mi nową wsadzili, póki jest ważna jeszcze gwarancja

W serwisie mówią, że ustawili do stanu zerowego i powinno być dobrze, a wymienić nie mogą, bo problem dotyczy większości aut i to wszystko, co mogą zrobić. Serwis oczywiście Wimar.
                        Poproś o opinie na piśmie. :diabelski_usmiech Zobaczysz ich zdziwienie :shock: i zapytają po co to Panu :?:
                        Powiedz, ze chcesz skorzystać z rękojmi z tytułu niezgodności towaru otrzymanego z oczekiwanym :!:
                        Diagnostyka komputerowa samochodów - Poznań i okolice

Komentarz

• romman
                          Ambiente
                          • 2009
                          • 201

Zamieszczone przez kecaj
                          Zamieszczone przez keram75
                          WItam,

Poproś o opinie na piśmie. :diabelski_usmiech Zobaczysz ich zdziwienie :shock: i zapytają po co to Panu :?:
                          Powiedz, ze chcesz skorzystać z rękojmi z tytułu niezgodności towaru otrzymanego z oczekiwanym :!:
                          Ty się nie śmiej - mnie tez już szlag trafia. Aż nie do pomyślenia jest, jak można takiego bubla wsadzić do samochodu. To psuje całą radość z jazdy. Byłem przekonany, że jak się przesiadam z Lanosa, to wszystko zmieni się na +. A tutaj taki zonk. Wstyd.

Też nie wiem jak ugryźć problem. Tłumaczenia ASO, że ten typ tak ma wskasują jasno, że widocznie potrzebna jest akcja serwisowa i wymiana skrzyń na inne.

Może ktoś ma chody w TVN Turbo i może zgłosić to do nich - niech się przejda po kilku ASO z kamerą. To, że jest to model schodzący, nie oznacza, że ma mieć problemy za skrzynią!

Komentarz

• kecaj
                            RS
                            • 2009
                            • 1511
                            • Superb II (3T4)

Zamieszczone przez romman
                            Ty się nie śmiej - mnie tez już szlag trafia....
                            Pokaż, w którym miejscu śmiałem się :!:
                            Według mnie podałem jeden ze sposobów aby bardziej zainteresowało się ASO co powinno robić.
                            Diagnostyka komputerowa samochodów - Poznań i okolice

Komentarz

• romman
                              Ambiente
                              • 2009
                              • 201

o tutaj --> :diabelski_usmiech

Nieważne przecież.....

W każdym razie czeka mnie za miesiąc przegląd po roku -pewnie nic nie wywalczę, ale pogadam o tej skrzyni

Komentarz

• PanPys
                                Classic
                                • 2009
                                • 19

Mnie zgrzytało przy wrzucaniu dwójki. Zgłosiłem w ASO przy przeglądzie po 30kkm, powiedzieli że wymienili olej w skrzyni na lepszy syntetyczny. No i jakies 3 m-ce jest lepiej, nie zgrzyta.

M.

Komentarz

• keram75
                                  Classic
                                  • 2010
                                  • 18

Może sprobuje z tą opinią na piśmie,jest to pomysł.
                                  Ale u mnie nie zgrzyta, tylko daje opór przy wpychaniu biegów.
                                  Różnymi autami jezdzilem,glownie kilkadziesiat razy tanszymi,ale takiego syfu nie było.

Komentarz

• krzys301
                                    Ambiente
                                    • 2007
                                    • 244
                                    • Octavia I (1U2)
                                    • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Biegi w tej skodzie octavi I 1.6 sa powodem , ktory spawil , ze ZNIENAWIDZILEM, ten samochod.
                                    Kupilem nowy , myslalem ,ze taka stara konstrukcja bedzie wolna juz od wszysttkich wad, a tu cios w szczeke.
                                    Jezdze firmowa skoda octavia I z silnikem 1.8 i tam biegi wchodza, ze az micha sie usmiecha, ale tam jest inny sposob sterowania( zamiast wodzikow - linki).
                                    DLACZEGO SKODA WYPUSZCZA TAKI BUBEL W 1.6 ???????????????????????

Ciekawe, czy mozna , zaadaptowac linki w miejsce wodzikow?

Komentarz

• Viniu
                                      Rider
                                      • 2008
                                      • 517

Widzę, że nie tylko "starsze" 1.6 (AEH, AKL, AEE) cierpią z powodu skrzyń - tam słynne są nity w mechaniźmie różnicowym. W nowych widzę, że również dzieje sie nie najlepiej... Faktycznie dziwne, że koncern VAG wypuszcza takie coś i to na taka masowa skalę !! To samo przecież dzieje sie w Golfach, Borach, Toledo czy Leonach... dziwne to...

Całe szczęście u mnie biegi wchodzą jak w masło Ale świadomość możliwości zerwanych nitów troche odbiera delektowanie sie jazdą... Nie mówiąc już o planowaniu podróży zagramanicznej
                                      Pozdrawiam

Komentarz

• krzys301
                                        Ambiente
                                        • 2007
                                        • 244
                                        • Octavia I (1U2)
                                        • BFQ 1.6 MPI 102 KM

w Octavi II z silnikem 1.6 sa linki, ciekawe dlaczego Skoda nie wprowadzila ich do Octavi I, gdzie sa te same silniki i pewnie skrzynie tez.

Komentarz

• Agamek12
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2006
                                          • 9943
                                          • Ford

A powiedzcie mi jeszcze: skrzynia biegów w BFQ jest już pozbawona tych zrywajacych się nitów, czy to jest wciaż ta sama skrzynia biegów?
                                          Adam... Używam:
                                          Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                                          Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• Coke
                                            Elegance
                                            • 2010
                                            • 771
                                            • Octavia II (1Z3)
                                            • AUM 1.8 20VT 150 KM
                                            • BWA 2.0 TSI RS 200 KM

najlepszym sposobem na poprawę pracy skrzyni biegów jest kupno toura 1,8T. Tam jest inna skrzynia, chodzi jak masełko
                                            Skoda Octavia I 1.8T 20V 209 KM & 329 Nm 2007r by TuneUp Gdańsk

Komentarz

• Viniu
                                              Rider
                                              • 2008
                                              • 517

Agamek12, tak, BFQ ma już inne skrzynie. Te z "nitami" były montowane do liftu, czyli do lipca-września 2000r... niestety
                                              Pozdrawiam

Komentarz

• Agamek12
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2006
                                                • 9943
                                                • Ford

Zamieszczone przez Viniu
                                                Agamek12, tak, BFQ ma już inne skrzynie. Te z "nitami" były montowane do liftu, czyli do lipca-września 2000r... niestety
                                                Uff, to dobrze...
                                                Adam... Używam:
                                                Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                                                Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• Viniu
                                                  Rider
                                                  • 2008
                                                  • 517

Zamieszczone przez Agamek12
                                                  Uff, to dobrze...
                                                  Dobrze ?? Przecież my mamy AKL...
                                                  Pozdrawiam

Komentarz

Pracuję...